wyke 4, amazon stikken en carnaval
Week 4 begon met maandag, niet zo hele raar opzich. Op deze dag kwam de baas weer terug van de bandenbeurs in Hamburg. Zeer bedroevende handel gedaan, door de credietcrisis. Er waren helemaal geen aziaten op de beurs gekomen, normaal de grootste klanten daar. Wij zijn meteen naar hem toegegaan om te vragen of we eindelijk het project konden opstarten. Het antwoord hierop was, 'nou nee'. Hij had het te druk, 'neem vandaag maar vrij, ga maar wat spelen op het strand, morgen beginnen we. '
Oké, geen probleem. 'Owja, morgen is het carnaval, dus zie jullie woensdag wel.' Helemaal mooi. Dus een vrije halve ochtend en middag. Hier heb ik meteen gebruik van gemaakt om te sleutelen aan de amazon, die wou erg slecht starten. Eerst maar eens de kleppen stellen, daarna nieuwe bougies erin gedaan. Omdat het zo mooi ging, ook de contactpunt maar vervongen.
Dit is dus fout, dat heet kapot repareren. Als iets niet kapot is, niet aankomen, niet denken van dat kan geen kwaad als ik dat doe.
Resultaat van een ochtendje sleutelen, een helemaal niet meer startende amazon. s'Middags bezig geweest om hem weer lopend te krijgen, dat was al vrij snel klaar gelukkig. Daarna maar even een stukje omrijden, maar eens bij het vliegveld kijken, zien of turkish airways hier ook vliegt, voor zover ze vliegen. Nog even een paar foto's gemaakt, met de telefoon. We kwamen er ook achter dat de amazon nochsteeds niet goed starte, helaas.
Dinsdag ochtend nog maar even sleutelen, de gasverdamper schoonmaken van binnen, en contactpunt wat ruimer zetten en de onsteking nog een keer stellen. Hierna starte hij in 1 keer, dat was voor het eerst dat hij dat deed. succes dus.
Op het bedrijf hadden we een tip gekregen over het carnaval in het plaatsje Ovar, 50 km onder Porto. Hier zou een grote optocht zijn, omdat er in st nyk ook optocht hebben natuurlijk, leek het ons wel leuk om dat eens te bezien. Om half 3 zou het beginnen, dus 2 uur waren wij in Ovar. Een behulpzame Portugees wees ons naar een parkeerplek en we zijn lopend naar de optocht gegaan. Dat was toch maar even 3 km lopen. 10 euro entree, voor de bancadas, geen idee wat het was. Dat zijn dus tribunes, en het is inderdaad een hele grote optocht. Zeer veel wagens, van helaas niet echt mooie kwaliteit, maar wel zeer veel heel mooi geklede mensen eromheen, die dansen, springen en gekdoen. Ook zijn er zeer veel schaars geklede danseressen, wat ook niet verkeerd was. Op het foto gedeelte van deze site zijn wat foto's te zien wat er zoal allemaal was, er waren veel dingen uitgebeeld uit america, en de besten vond ik een soort van klus team, en een kudde indianen.Op deze site http://www.carnaval.ovar.net/ zijn wat meer foto's en filmpjes te zien.
De optochtwagens zelf vielen dus helaas wat tegen, maar omdat er zoveel van waren, was het toch een mooie optocht. De optocht begon om een uur of 3, telaat, naar Portugees gebruik, en duurde tot 7 uur, toen was het intussen ook al donker. De hele route lang stond het bomvol mensen, die convetti en papierslingers gooiden. Op de terugweg was het één grote puinzooi.
Omdat het s'avonds koud werd, en wij de jassen niet mee hadden genomen, zijn we niet meer de stad in geweest, om wat te drinken. Zondags zijn we trouwens wel naar het centrum van Porto geweest, om een feest op te zoeken. De zondag van carnaval is blijkbaar de rustdag van carnaval, dus geen feest gezien, en 20 euro aan taxi verder.
De woensdags op het werk zouden wij beginnen met het project, wij hebben braaf op de baas gewacht, de hele dag gewacht en eigenlijks niks gedaan, maar hij kwam niet opdagen. Donderdag ook weer gewacht op de baas, en na een tijdje kwan hij opdagen met het bericht dat hij het druk had, en wij maar wat informatie moeten opzoeken over de machine. Oftewel weer niks gedaan.
Vrijdagochtend was het dan eindelijk zover, om 11 uur gesprek gehad, wat wij allemaal moeten doen en wat de machine allemaal inhoud.Het is de bedoeling dat wij een bestaande machine namaken, maar dan simpeler en steviger, zodat er meerdere dingen mee gemaakt kunnen worden. Het systeem heet Filament Winding, dat is het verstevigen van tanks (zuurstof flessen of brandblusser tanks) met koolstof of glasvezels, verstevigd met hars. Deze vezels zijn lange opgerolde stroken, welke door de machine die wij maken moeten, om een mal heen worden gewikkeld.
op youtube staan wel filmpjes te zien, deze http://www.youtube.com/watch?v=3opzktClUn8&feature=relatedfilm laat ongeveer zien welke bewegingen onze machine ook moet maken, 6 assen die allemaal tegelijk moeten worden aangestuurd. Een hele uitdaging. Op de universiteit, isep, daar staat zo'n machine, en hier zouden wij in de loop van de week naar toe om deze te bekijken.
Jeuzes wat een lang verhaal, en het wordt alleen maar langer, het weekend.
Zaterdags zijn we naar een club hier in Porto geweest, Villa Rapida. Om een uur of 8 zijn we in de huiskamer gaan zitten, om een film te kijken, met wat bier. Dat draaide uit op wodka, omdat Lukasz daar van houd. Hierna zijn we naar een café op het strand gegaan, waar alle erasmus (buitelandse) studenten samen komen. Hier hebben we mooi wat gepraat met wat Belgen en de kammeraden van Lukasz die ook op het feesje van Lukasz waren. Hierna was besloten om met zijn allen naar een club te gaan, Daar bleek een privé feest te zijn, en toen zijn we allemaal uitelkaar geraakt, en zijn wij drieën naar Villa Rapida gegaan. Het was hier niks aan, naar mijn mening, jo jo hip hop nerger muziek en warm en 5 euro voor een drankje. Dus dan maar thuis nog wat gedronken en op bed. Zondags helemaal niks gedaan, alleen maar film en uitzending gemist gezien. Geen kater gelukkig, maar wel enorm lamlendig.