amazonynporto.reismee.nl

week 12 en 13

Ik bin wat let, mar hjir mar wer efkes in ferhaaltsje.

De zaterdag na de vakantie hebben we de Belgen, Michiel en Joachiem, die we bij de Portugese lessen hebben leren kennen maar eens uitgenodigd voor een drankje. Michiel zijn vriendin bleef een week of 2 in Porto logeren, dus die kwam ook mee. We hebben hier gezellig wat gepraat over auto's, Portugezen enz enz. We zouden daarna nog uit kunnen gaan, mar het was al erg laat en iedereen was wat van jaa, noujaa, mischien, dus toch maar niet. Maandags zijn we weer gewoon aan het werk gegaan, we hadden ons zelf voorgenomen om hard aan de gang te gaan met het project. Dus maandag maar meteen een groot stuk papier gepakt en een planning gemaakt. Daarop staat wat wij allemaal nog moeten doen, en hoever we er mee zijn. Conclusie, best veel te doen. Maar, even gang zetten en het duurt niet eens zo lang meer voordag het klaar is. Dinsdag na de Portugeze les even een paar biertjes gedronken met de Belgen op school, 55 cent voor 0.33 ml. Dus dat is een mooi plekje om even een paar te nuttigen. Wij kregen hier ook de uitnodiging om vrijdags bij hun te komen bbq'en. Dat kan mooi op hun terras van hun penthouse. Vrijdags nog even een paar flessen Belgisch bier gehaald bij de supermarkt. We hoefden niks mee te nemen zeiden ze, maar dat staat ook zo raar. Dat viel wel in de smaak, dus dat scheelt weer. Met de bus erheen, dan kan ieder een sapje nuttigen. Natuurlijk ging dat niet zoals het moet. 1 bus kwam niet opdagen, daar moesten we dus op wachten, en ook nog 4 haltes te vroeg uitgestapt, vakmannen. De vriendin van Michiel haar vader is chef-kok. Dus die wist wel van koken en lekkere dingen. Barstenste vol zijn we toen opzoek gegaan naar een discotheek. Maar er waren overal private party's. We konden nergens in, behalve in een soort van eetcafé waar je kon gaan zitten drinken. De barman hadden wij maar eens gevraagd of dat normaal was, al die privé feestjes. Hij zei, wacht even. Hij kwam terug met entree kaartjes voor een discotheek om de hoek. Dus wij waren ook privé gasten opeens. Mooi laat met de taxi terug gegaan weke voor het eerst Engels kon spreken. Zondag ochtend zouden we Lukasz van het vliegveld afhalen, die kwam terug van 3 weken Polen. Om 11 uur zou die landen, dus 20 over elf waren wij aanwezig, dan zou die zijn koffers wel hebben. Wat bleek, hij was 10 minuten eerder geland en had maarvast een taxi genomen, en niks laten weten. Dankuwel.

Dat was week 1 na de vakantie die vrij snel omvloog. Waarschijnlijk omdat wij op het werk erg veel bezig zijn. De volgende week, week 13 alweer kregen we te horen dat wij de week hierop alweer vakantie hadden. Dan is er queima des fitas, een studentenfeest omdat het de laatste periode is voor examenkandidaten. Maar zover is het nog niet. Eerst nog een weekje aan het werk. Maandag kwam de baas weer eens polshoogte nemen, hoe het staat met het project. Dat leek allemaal goed, maar wij hadden nog wel een paar vraagjes. Daarvoor moest hij even iemand op school bellen, en tijdens dat gesprek kwam ten sprake dat de mal van 800 mm in doorsnede niet goed was. De 'opdrachtgever' van school zei dat de man 2 meter in doorsnede moest zijn. Dit is niet echt leuk nieuws, want dan moet alles weer anders. Helemaal anders. Maar de baas zou nog wel even met hem praten dus we moesten gewoon door gaan met waar we mee bezig waren.

S'Avonds kregen we een verassing, een gast in huis. George (zo heet hij hier, officieel heet hij Jura, en dat spreek je uit als jiidzji, logische mensen in Tsjechie). George is een klasgenoot van Lukasz, waarmee hij het eerste semenster in het studentenhuis mee samen heeft gewoond. George heeft hier een vriendin gekregen, maar dat ging niet goed, en ze wouden even apart wonen. Best, wij hebben genoeg lege ruimte, ook zou hij voor ons koken. Ook moest hij borg betalen van Lukasz, dat was natuurlijk een fles drank, dus die meteen maar burgemeester gemaakt. Maar Arjen en ik vonden het beide niet lekker. Woensdags kwamen er grote bazen van continental, de banden fabriek. Dus het vergader hok, waar wij in werken, moest worden gebruikt. Dus wij moesten in het nu al te drukke kantoortje zitten. Na de lunch, met alleen oude man en oma (de ouders van de baas die ook nog rustig aan wat werken op het bedrijf) ging ineens iedereen van kantoor mee lunchen met de continental mannen. Dus wij mochten wel gaan, dan kon het kantoor op slot. Best. Thuis gekomen meteen naar de winkel geweest voor brood bier en patat enz enz. Ownee, brood appels en peren. Daarna thuis maar wat gemarktplaatst, en film gekeken. Ook nog heuse relatie adviezen gegeven aan George. Die is die avond nog naar de vriendin geweest, en ze zijn tot op heden nog bij elkaar. geen idee of dat door mij komt, ga er niet van uit. Donderdag nog even druk bezig geweest en toen gingen we naar huis. Met até amanhã als groet. We zaten bijna in de auto, toen een collega ineens aan kwam rennen. Don't come here tomorrow!!!! Wat hadden we nu weer fout gedaan. Maar vrijdag was het dag van de arbeid. Dus we waren vrij, viel alweer mee. De Vakantie was begonnen kwamen we een paar uur later achter. Snel denken vergeet je hier wat in Portugal.

Donderdag middag naar de Portugese lessen, daarna wat gedronken met de Belgen. Die hadden een briefje gekregen van een discotheek in Porto, waar een bekende DJ op zou treden. Ze vroegen of wij ook mee wouden. Jaawel, morgen toch geen werk. In de discotheek aangekomen, om half 1 (Wij kunnen niet met openbaarvervoer omgaan) blijkt die tent om 1 uur pas open te gaan. Wat zijn dat nou voor tijden. In de discotheek was nog niemand vanzelf, dus maar gaan zitten en bier drinken. Na een paar uur was de discotheek dan eindelijk gevuld, met piep kleine Portugeesjes. Waar je drinken kon bestellen was het 2 traptreden hoger, maar dan keek ik nog over iedereen heen. Iedereen had zoiets van wat is dit? We zijn ook niet lang gebleven, ik gok dat het een feestje was voor tot 18 jaar. Ik heb me ook erg verbaasd daar, eigenlijks iedereen van ons, over de kledingwijze van de jongens daar. Of ze zijn allemaal van de verkeerde kant, of ze snappen niet dat ze er op zo'n manier wel enorm veel op lijken. Ook dat was een reden dat wij hier niet lang zijn gebleven. We konden het risico niet nemen. 15 euro was de entree, maar je kreeg wel 10 bonnetjes voor bier. Dus duur was dit uitstapje niet. De vriendin van Michiel ging de volgende dag weer naar huis, dus die hebben we gedag gezegd en goede vlucht gewenst.

De zondags van het weekend zijn we in de amazon gestapt, en zijn we naar Montalegre gereden. Naar de Europese rallycross kampioenschappen. Dat was 175 kilometer, met 4 man (Belgen ook mee). Ik hoopte dat een goede lange rit de amazon goed zou doen. In plaats van die korte stukjes steeds. Probleemloos erheen gereden, en daar een leuke middag gehad. Met een stunt team, een groep grappige dronken Portugezen voor ons, en de rally zelf natuurlijk. Er waren verschillende klassen, welke achter elkaar een race van 5 rondes reden. Best wel veel crashes en botsingen. 1 keer moesten een paar fotograven rennen voor hun leven. Er deden 3 Belgische teams mee, en 1 team met een Volvo. Elke klasse deed 2 races, dat ging best wel snel achter elkaar, dus de tijd ging erg snel. De zon scheen de hele dag, en wij waren mooi blij dat we een fles water mee hadden genomen. Ook was het bier niet zo duur, en cola ook niet. Er is 1 man weggevoerd met uitdroging of zonnesteek ofzo. Arjen is zo rood als een kreeft geworden, en ik mooi bruin. Nadeel is dat ik nu een enorm t-shirt aan heb, dus bruin op armen en benen, maar nog heel wit waar een t-shirt zit. En broek. Op de terugweg in de file gestaan, waardoor ik genoodzaakt was om hem op benzine te zetten. Dit omdat de auto wat probleempjes heeft met het gas. Later weer op gas gezet, maar daar reed hij erg schokkerig op. Dus op benzine terug gereden. Stomme gasverdamper, hij blijft de hele tijd choken. Wat kost dat wel niet en de ozonlaag maar smelten.

Dat is alweer een lang verhaal, foto's komen eraan.Volgende verhaal wordt lekker net zo lang. Want er is weer veel gebeurd.

Aerjen

Kreas stikje wer !
Enne, witte jim seker dat it gjin homobar wie?!?! Dat soe in soad ferklare...

Ruurd Abma

Moai ferhaaltsje Kuipers, leuk om te lezen

Timmy

Moai stikje ferhaal hest wer makke.

douwe en wilma

we binne wer hielendal op'e hichte!! hiel leuk om te lézen.